Padel regler

Padel är likt tennis men har sina olikheter. Läs mer nedan om vilka regler som gäller för just padel o hur de skiljer sig från tennis. 

padelbana

Padelbanan

Padel, även känd som paddeltennis, är en racketsport som kombinerar inslag av tennis och squash. Det spelas på en sluten bana, vanligtvis ungefär hälften så stor som en tennisbana, med väggar på alla sidor. Banan kan vara gjord av olika material, såsom betong eller konstgräs. Vill ni bygga en egen padelbana så kontaktar ni med fördel ett företag som arbetar med betong. Vi kan rekommendera beve.se som är en grym murare i Malmö som har lång erfarenhet av att arbeta med betong. 

Spelet spelas med solida paddlar och en trycklös tennisboll.

Med tiden genomgick padelbanas design och utrustning förfining. Standard padelbanan är 20 meter lång och 10 meter bred, omgiven av glasväggar och stängsel av metallnät. Banan är uppdelad i två lika stora halvor av ett nät, som är 0,88 meter högt i mitten. Padelracketar har också utvecklats, med en solid ram och perforerad yta, liknande en tennisracket.

REgler

Reglerna liknar tennis, med spelare som använder paddlarna för att slå bollen över nätet och in på motståndarens sida av banan. Det finns dock några viktiga skillnader. Väggarna runt banan är i spel, vilket innebär att bollen kan spelas utanför dem, på samma sätt som squash. Dessutom görs serveringen under hand, och bollen måste studsa på marken innan den kan returneras av motståndaren.

Padel spelas vanligtvis i dubbel, med två spelare på varje sida. Spelet är snabbt och kräver smidighet, strategi och bra reflexer. Det har vunnit popularitet över hela världen, särskilt i Spanien och latinamerikanska länder, och har erkänts av internationella styrande organ som International Padel Federation (FIP). Padel njuts av människor i alla åldrar och färdighetsnivåer, och det kan spelas både tävlingsmässigt och rekreationsmässigt. Dess tillgänglighet, roliga spel och sociala karaktär har bidragit till dess växande popularitet de senaste åren.

Poängsättning:

Padel använder samma poängsystem som tennis, med poäng som ges enligt följande: 15, 30, 40 och spel.
Om spelet når en poäng på 40-40 kallas det ”deuce”. Från tvåan ger nästa poäng fördelen till poängsidan, och om de vinner nästa poäng vinner de spelet. Om de tappar poängen går poängen tillbaka till deuce.
En padelmatch spelas vanligtvis som bäst av tre set. Varje set vinner det första laget som vinner sex matcher med en marginal på minst två matcher.

Server:

Server görs under hand, med hjälp av en underarmsrörelse.
Servern måste stå bakom baslinjen och slå bollen diagonalt in i motståndarens servicebox.

Serven måste göras genom att bollen studsar från marken innan du slår den.
Serven görs från den högra sidan av banan, och den växlar mellan de två spelarna i servelaget efter varje poäng.

Retur och boll i spel:

Bollen måste tillåtas studsa en gång på den mottagande sidan av banan innan den returneras.

Efter att bollen har studsat kan den spelas från väggarna (inklusive bakväggen) utan att träffa marken.

Varje lag måste slå bollen fram och tillbaka i syfte att hålla den i spel och förhindra att den rör vid marken eller går utanför spelfältet.

Boll ur spel:

Bollen anses utesluten om den träffar marken utanför plangränserna eller vidrör väggar eller tak utanför det spelbara området.
Om bollen träffar nätet under en serve och ändå landar inom rätt servicebox, anses det vara ett ”let” och servern får en ny chans att serva.

Fel:

Fel i padel inkluderar att misslyckas med att göra en korrekt serve (som att missa bollen eller slå den i nätet) och att kliva på eller över servicelinjen innan du slår bollen.

Om ett fel uppstår under serven får servern ytterligare en möjlighet att serva.


Dessa är de grundläggande reglerna för padel, men det kan finnas ytterligare regler och variationer beroende på specifika turneringar, klubbar eller regioner. Det är alltid en bra idé att bekanta dig med några specifika regler som gäller för just det spel du spelar.