Padel historia

Padel uppfanns på slutet av 60-talet men fick sitt stora genombrott i Sverige först långt senare. 

padel historia

Hur det började?

Padel uppfanns i slutet av 1960-talet av Enrique Corcuera, en mexikansk affärsman. Corcuera skapade sporten för att tillhandahålla en aktivitet som var lätt att lära sig och som passar spelare i alla åldrar och alla nivåer. Han byggde den första padelbanan på sin bakgård i Acapulco, Mexiko.

I början av 1970-talet introducerade Alfonso de Hohenlohe, en vän till Corcuera, padel till Marbella, Spanien. Det blev snabbt populärt bland både semesterfirare och lokalbefolkningen. Padelbanor började byggas i idrottsklubbar och resorter över hela landet.

Padelförbundet

1991 bildades det spanska Padelförbundet (Federación Española de Padel eller FEP) för att styra sporten. FEP införde standardiserade regler och föreskrifter, organiserade tävlingar och arbetade för att främja och utveckla padel.

Utveckling och internationalisering

Padels popularitet spred sig utanför Spanien i slutet av 1900-talet. Den fick dragkraft i Argentina, Uruguay och andra latinamerikanska länder. Dessa nationer etablerade också sina egna padelförbund och började vara värd för internationella turneringar.

1992 hölls den första professionella padelturneringen, känd som World Padel Tour (WPT), i Spanien. WPT blev den främsta kretsen för professionella padelspelare och lockade topptalanger från hela världen. Det hjälpte till att lyfta sportens profil och ökade dess popularitet.

Padel har ansträngt sig för att få erkännande som en olympisk sport. International Padel Federation (FIP), som grundades 1991, har arbetat mot detta mål genom att marknadsföra sporten globalt och organisera internationella tävlingar.

Sedan har Padel fortsatt att utöka sin närvaro över hela världen. Det har vunnit popularitet i länder som Italien, Frankrike, Belgien, Sverige och Storbritannien, bland andra. Nya padelbanor byggs och nationella federationer etableras i olika länder.

Det har blivit en av de snabbast växande sporterna globalt, med miljontals spelare som njuter av spelet på både fritids- och tävlingsnivå. Dess tillgänglighet, sociala karaktär och relativt låga inträdesbarriär har bidragit till dess framgång. När sporten fortsätter att utvecklas och få erkännande kan vi förvänta oss ytterligare utveckling och ökat deltagande i framtiden.

Padelhallar

Padel har funnit ett tag men det var först år 2020 som det tog riktig fart och antalet padelbanor exploderade från 560 år 2019 till 1600 år 2020 0ch 3500 år 2021. 

Med padelns framfart har padelhallarna ploppat upp som svampar runt om i landet. Du kan hitta padelhallar ovanför matbutiker, verstäder för rekond bil eller lagerlokaler. Framtiden får se om det håller i sig med alla dessa padelbanor eller om intresset dalar.